onsdag 6 november 2013

Diskotekbranden i Göteborg


Sveriges Radio, chefen och redaktionen för Studio Ett Ämne. Diskoteksbranden i Göteborg

Den 29 oktober hade Studio Ett - ett av sina vanliga snyftreportage om invandrarna – denna gång om diskotekbranden i Göteborg för 15 år sedan. 

Vad redaktionen ”glömde” att påtala var att det var invandrarna själva som orsakat den brand som tog så många ungas liv. Arrangörerna av festen hade av ekonomiska skäl tagit in betydligt fler ungdomar än lokalen var dimensionerad för. Dessutom hade arrangörerna som vanligt satt sig över och helt struntat i svenska brandföreskrifter och blockerat nödutgångar mm med allehanda bråte.  En av arrangörerna medgav detta i P1 – givetvis med allt det förakt de s.k. ”nya svenskarna” känner för det svenska samhället: ”ni svenskar har så många regler och bestämmelser – sånt kan vi inte bry oss om.” 

 Jag undrar varför ni i inslaget inte med ett enda ord nämnde invandrarnas egen skuld till katastrofbranden?  Det har givetvis ett stort allmänintresse, eftersom många förmodligen ö h t inte känner till eller längre minns hur branden uppstod.  Sveriges Radio säger sig ju stå för ”saklighet och opartiskhet” i sina inslag. Det bör väl gälla även här?

 Svenska folkets kollektiva skuld

Uppenbarligen följer SR den linje ni lade fast redan dagen efter branden. I Studio Ett framträdde bl. a Kurdo Baksi och anklagade inför öppen ridå svenskarna för att ha anlagt branden och hotade hela svenska folket med kollektiv hämnd och vedergällning: ”Jag vill en så här svår dag säga att jag hoppas att det inte finns någon gärningsman. Finns det en gärningsman (underförstått: en svensk) kommer Sverige att få ett av de största problemen i Europa.” 

 

På programledarens fråga: ”Hur då menar du” svarade Baksi ”därför att det kommer att bli hämndaktioner. Vi får människor – vi kommer ju – många flyktingbarn och flyktingfamiljer kommer aldrig att förlåta det här och kommer själva att söka människor och försöka straffa och det kommer kanske inte alltid bli de som eventuellt gjorde detta som får straffet. Det är alltså det som är väldigt viktigt för oss.”

 När reportern frågade om Baksi ”menade att det är skillnad att vara invandrare och drabbas av en sådan här katastrof?” svarade han ”Javisst. Familjer som redan är drabbade av samhällets örfil, familjer som redan har det jättejobbigt. Hammarkullen, Sveriges fattigaste, Sveriges problemrikaste, Sveriges dåliga hjärta. Jag menar, det är den största katastrof vi haft på jättelänge. Dessutom finns den här psykologin hos oss flyktingar. Inget kan hända av tekniska skäl. Vi lever i kulturer där även en trafikolycka oftast kopplas till att det finns en gärningsman och vetskapen om att detta har någon gjort, bara den känslan är den svåraste känslan som finns.”

Jag föreslår att redaktionen plockar fram bandinspelningen från denna intervju och kontrollerar ovanstående citats korrekthet.

Enligt uppgift skall Kurdo Baksi i en annan intervju ha sagt att ”Om det visar sig att detta är ett rasistiskt dåd kommer vi att svara med att gatorna kommer att flyta av blod.” Detta sades så vitt jag vet inte i ovan nämnda intervju utan i något annat sammanhang som jag tyvärr missat. Om även detta hot kommer från SR har ni förmodligen också detta uttalande i ert arkiv.

Eftersom hr Baksi under de 15 år som förflutit sedan hans ogrundade anklagelser mot svenska folket ännu inte bett oss om ursäkt föreslår jag att SR ställer hr Baksi till svars för anklagelserna och hoten om kollektiv hämnd och å svenska folkets vägnar avkräver honom en ursäkt.

 

Om Studio Ett av någon anledning inte gör den föreslagna uppföljningen vill jag gärna ha en förklaring till varför. På förhand tack.

 

ISM

*

ISM,

Tack för mejl. Man kan ha många synpunkter på dom reportage vi sänder ut. Man kan ha många synpunkter på det som händer i samhället. Man kan ha många synpunkter på det som människor gör. Vid branden i Göteborg omkom fler än 60 människor. Mer än 200 människor skadades. Och du vill ha en ursäkt? Jag måste säga att jag blir förvånad och illa berörd. Du vill ha en ursäkt för att 60 människor förlorade sina liv? 

mvh

Lasse Johansson

programledare

Studio Ett

*

Bäste hr Johansson,

    Är det läsförståelsen som brister eller fattningsförmågan?  En normalbegåvad höna torde förstå innebörden i mitt brev!

    Jag vill ha en ursäkt från Kurdo Baksi för att han i ett inslag i Studio Ett dagen efter branden anklagade svenskarna för att -  eventuellt  - vara skyldigta till denna och hotade  oss med kollektiv hämnd. Detta framgår med all önskvärd tydlighet av mitt brev. Läs brevet en gång till så kanske bilden klarnar! Illa spelad indignation imponerar inte - i synnerhet inte när den kommer från en programledare vid public-serviceradion.

M v h ISM

*

1 kommentar:

 1. Kommer ihåg att efter det fastslagits branden var anlagd så visades på nyheterna en illustration på platsen där branden börjat.
  På denna illustration visades även eventuella gärningsmän, en av dessa var en skinnskalle...
  Så fel man kunde ha.

  Minns också en vissa A. Pascalidou som krävde en oberoende internationell brottsutredning av detta fall.
  Varför tror ni?

  Det finns ju uppenbarligen vissa människor som blev fruktansvärt besvikna då det kom fram vilka de skyldiga var.

  SvaraRadera