onsdag 22 maj 2013

kravallerna i Husby


Ring P1:s redaktion att: Kjell Albin Abrahamsson
 


I tisdagens Ring P1 påstod Kjell Albin Abrahamsson att kravallerna i Husby var en ”unik händelse.”  Antingen beror detta påstående på okunnighet eller är en eftergift till den politiska korrekthet som ersatt saklighet och opartiskhet i public-serviceradion så fort det gäller invandring och mångkultur.

Har programledaren verkligen inte hört talas om alla tidigare upplopp med bilbränning, nerbrända skol-, daghem- och fritidsgårdar, stenkastning mot polis och räddningstjänst mm i Malmö/Rosengård/Herrgården/Seved, Södertälje/Ronna, Göteborg/Hammarkullen/ Bergsjön, Uppsala/Gottsunda, Stockholm/Tensta/Rinkeby med flera områden med s k ”sammansattbefolkningsstruktur.” ?

 

I sin egenskap av utrikeskorrespondent borde hr Abrahamsson dessutom känna till upploppen i Paris förorter – bl. a Clichy-sous-Bois – som 2005 snabbt spred sig till flera andra franska städer som Cannes, Le Havre, Rouen m fl. 

Upprepade kravaller har även ägt rum i Storbritannien – i bl. a Birmingham, Manchester, Liverpool och Bradford. Liksom i Nederländerna och Belgien. I Tyskland har bl. a och i synnerhet invandrartäta Neukölln i Berlin drabbats – en stadsdel där ”många ungdomar varken talar riktig tyska eller behärskar sitt modersmål” som SvD:s reporter Tomas Lundin konstaterade i SvD den 9 november 2005.

I samma artikel fruktade den f d ordföranden i EU-kommissionen Romano Prodi att ”det bara var en tidsfråga innan kravaller och gatuvåld bryter ut i italienska städer.

För några år sedan förutsade Frankrikes dåvarande Brysselambassadör Christian Lambert ”Europas ofrånkomliga självmord.” ”Utvecklingen” har dessvärre gett honom rätt. Någon "unik händelse" är kravallerna i Husby alltså inte!
 
 

Tillägg för programledarens kännedom

President Chirac krävde att Frankrikes ledare skulle möta ligisterna genom att vara ”fasta och trogna Frankrikes värderingar” och införde omedelbart undantagstillstånd som förlängdes till tre månader: Han uppmanade upprorsmakarnas familjer att ”utöva sin föräldraauktoritet och ta sitt ansvar för ungdomarna” samt hotade med sanktioner mot upprorsmakarnas familjer.


Borgmästaren i en av de värst drabbade förorterna - Georges Tron - meddelade att socialt stöd skulle dras in för familjerna till dem som dömts för upplopp i hans kommun.

Nicolas Sarkozy – då inrikesminister – gav order om att de som dömts för delaktighet i upploppen och inte hade franskt medborgarskap – många befann sig nämligen illegalt i landet – skulle utvisas. Även de som var födda i Frankrike men hade föräldrarnas nationalitet skulle utvisas.  När man har äran att ha ett uppehållstillstånd ska man inte provocera fram urbana oroligheter” fastslog Sarkozy.
 
 

Senare slog han fast att ”hederligt folk måste kunna fira/nyår/ utan att förgiftas av en minoritet som vill utså terror genom gangsterfasoner, den starkares rätt och våldsanvändning. 

I Sverige var dåvarande statsminister Göran Persson givetvis kritisk mot de franska åtgärderna. ”Jag är förvånad över ordvalet, inledningsvis och även fortsättningsvis. Det finns en oförsonlighet i attityden av det slaget att jag inte tror att det leder fram till en dialog. Det finns en berättigad kritik av det franska samhället och den möter man inte med den typen av uttryck som Sarkozy använde.

 
Sverige väljer som bekant alltid ”en annan väg” än övriga Europa!
 
ISM
*
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar